Setveni koledarPrenesite setveni koledar: TUKAJUporaba


Setveni koledar je nujen pripomoček vrtnarjev, vrtičkarjev in kmetovalcev. Kako pomembna je njegova uporaba, ti prav dobro vedo – upoštevanje koledarskih obdobij namreč pogosto pomeni, da bomo imeli z določeno poljščino večji ali manjši uspeh.

Preprost setveni koledar nam pomaga k boljšemu pridelku z določanjem obdobij sejanja, sajenja in pobiranja pridelka. Pri tem se osredotoča na skupine pridelkov glede na tisti del posamezne kulture, ki velja za uporaben del rastline: korenino, cvet, plod ali liste. Prav tako so v koledarju določena obdobja mirovanja, ko lahko delo na vrtu oziroma polju neugodno vpliva na rastline, ter obdobja, primerna za presajanje.

Zgodovina


Setveni koledar ni sodoben izum, saj so ga na podlagi astrologije oziroma v povezavi z luninimi menami ter zodiakalnimi znamenji uporabljale že stare kulture, ki so poljedelstvo pravzaprav razvile in zaradi katerih danes sploh imamo množico kulturnih rastlin. Nekateri koledarji so se ohranili, drugi povsem potonili v pozabo, tretji so se ohranili s pomočjo ustnega izročila oziroma pregovorov, ki ravno tako priporočajo, kdaj saditi in kdaj ne, kdaj lepo vreme ali zmrzal prinaša sušo, kdaj povodnji … Modrost, ki se je na takšen način ohranila, ter tudi tista stara dognanja, ki smo jih morali v sodobnem veku ponovno odkriti, so združena v preprost setveni koledar, ki ga uporabljamo dandanes.
Naloži in sprintaj si svoj koledar, popolnoma zastonj!
Naloži koledar >